Dodijeljene diplome 1. Škole aplikativne fitoterapije

Škola aplikativne fitoterapije je jedinstven program profesionalnog usavršavanja ovog tipa u Bosni i Hercegovini na univerzitetskom nivou, namijenjen laureatima biomedicinskih disciplina, prije svega magistrima farmacije i ljekarima. Ceremonija dodjele diploma 1. Škole aplikativne fitoterapije održana je 17.12.2018. godine u prostorijama Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


Škola aplikativne fitoterapije je jedinstven program profesionalnog usavršavanja ovog tipa u Bosni i Hercegovini na univerzitetskom nivou, namijenjen laureatima biomedicinskih disciplina, prije svega magistrima farmacije i ljekarima. Ceremonija dodjele diploma 1. Škole aplikativne fitoterapije održana je 17.12.2018. godine u prostorijama Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


E-medikacija– Svi učesnici nakon odslušanih predavanja i vježbi te nakon završnog ispita su stekli nove kompetencije i sa ovim znanjem iz aplikativne fitoterapije, danas mnoge više vrijede na tržištu rada. Svi certifikati će biti upisani u registar certificiranih fitoterapeuta u BiH, te će biti proslijeđeni strukovnim tijelima i na osnovu toga će biti bodovani. Kako se naučna i stručna dostignuća razvijaju tako ćemo i mi zahvaljujući našoj Katedri za farmakognoziju i zahvaljujući Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu raditi određene iskorake na ovom polju i nastojati da u određenim vremenskim intervalima obnovimo ta znanja kroz nastavak održavanja Škole aplikativne fitoterapije – kazao je prof. dr. Fahir Bečić, dekan Farmaceutskog fakulteta.


Voditelj programa škole, prof. dr. Kemal Durić, kazao je ovom prilikom da program Škole aplikativne fitoterapije ima za cilj približiti trenutne trendove u fitoterapiji i omogućiti svršenicima da na osnovu stečenog znanja primjenjuju racionalnu fitoterapiju koja će zadovoljiti osnovne postulate medicinske i farmaceutske deontologije.


– Činjenica da je ova 1. generacija okupila 39. polaznika govori da je Program sa stanovišta potrebe apsolutno opravdao svoju svrhu, a nadam se da će današnji laureati potvrditi i da su zadovoljni nastavnim programom, edukacijom, informacijama koje su dobili kao i stečenim znanjem i da će ih moći iskoristi u svom svakodnevnom radu sa pacijentima. Moram istaći da je ovo bila jedna divna generacija, u kojoj smo imali i magistre farmacije i ljekare, koji su činili jednu homogenu grupu visokih profesionalaca sa kojima je bilo veliko zadovoljstvo raditi i sarađivati. Isto tako želim naglasiti da ovu generaciju čine kolege koje svoju djelatnost obavljaju u Sarajevu, Mostaru, Travniku, Zenici, Banjaluci – kazao je prof. Durić.


Zahvalio se profesorima Farmaceutskog fakulteta koji su svojim učešćem u nastavnom procesu Škole i svojom stručnošću iz pojedinih oblasti dali veliki doprinos i posebnu težinu ovakvoj vrsti edukacije.


– Posebna zahvalnost ide svim mojim kolegama s Katedre za Farmakognoziju, koja je bila idejni tvorac ovog Programa i koja je podnijela najveći dio obaveza u organizacijskom smislu. Ne znam jeste li vi koji danas primate certifikate sretniji i zadovoljniji od nas na Farmaceutskom fakultetu, jer sudeći prema reakcijama i komentarima, mi smo uspjeli u našoj misiji prenošenja znanja. Drage kolege, ovom prilikom vam želim čestitati na uspješnom okončanju edukacije i na stečenim certifikatima. Vi ste sada emisari racionalne fitoterapije i uvjeren sam da će vaši pacijenti i cijelo društvo jako profitirati jer će zahvaljujući vašem znanju i vještinama fitoterapija i generalno upotreba prirodnih preparata biti podignuta na jedan viši, stručni nivo, koji ova oblast zahtijeva i zaslužuje – poručio je prof. Durić.


Ostatak teksta pročitajte u štampanom izdanju Valetudo magazina.


GRATIS pretplata za sve koji se besplatno registruju na stranicu e-medikacija.ba i uspješno odrade edukaciju.


Želim GRATIS pretplatu na Valetudo

E-medikacija.ba

Besplatna online edukacija za zdravstvene djelatnike u BiH

Ako već niste, registrirajte se ovdje

Osvojite bodove za licencu

Preporučite kolegama

Dostupnost 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici

Pristupite sa bilo kojeg uređaja (mobitel, računar)

Provjerite stečena znanja nakon edukacije
E-medikacija.ba / Sva prava pridržana. / Marketing / 2018.